BUDAPEST: ÁTADTÁK A VILÁG LEGNAGYOBB MÚZEUMI LCD FALÁT A SZÉPMŰVÉSZETIBEN
2019. január 22. írta: CSITÁRI JÁNOS

BUDAPEST: ÁTADTÁK A VILÁG LEGNAGYOBB MÚZEUMI LCD FALÁT A SZÉPMŰVÉSZETIBEN

 

Keddtől használhatja a közönség a világ legnagyobb, érintőképernyős múzeumi LCD falát a Szépművészeti Múzeum Márvány csarnokában. A Magyar Nemzeti Bank támogatásával megvásárolt eszköz csaknem 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktív módon.

 

    A 15 méter hosszú múzeumi fal olyan élményt nyújt, amelyhez másképpen nehezen lehetne hozzájutni - hangsúlyozta a berendezés keddi bemutatóján Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke, méltatva a nemrég "fantasztikus szépségben" felújított múzeumépületet is.

    Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozzátette: a jegybank 150 millió forintos támogatása nélkül nem tudták volna beszerezni a hatalmas LCD falat, amellyel azok figyelmét is az állandó gyűjtemény kincseire szeretnék irányítani, akik már jártak az állandó kiállításban. Az október 31.-i újranyitás óta már több mint 100 ezren látogattak a Szépművészetibe, a vendégek többsége pedig ismét rácsodálkozott a megújult állandó kiállításra is. Az LCD-fal ezért csak a gyűjtemény olyan darabjait mutatja be, amelyek jelenleg is részei az állandó tárlatnak: az egyiptomi Óbirodalom korától a 18. századig mintegy 300 festményt, szobrot és egyéb műalkotást.

    Back István, az LCD-falat kifejlesztő Back és Rosta Kft. alapítója elmondta, hogy Kínában már számtalan múzeumban, bevásárlóközpontban, repülőtéren megtalálható a Magic Wall néven ismert eszköz, melyet azonban ekkora méretben még sehol nem állítottak fel. A 21 kijelzőből összeálló interaktív falat egyszerre akár 30-40 látogató is használhatja.

    Tihanyi Kinga, a múzeum kommunikációs igazgatója az eszköz működését bemutatva hangsúlyozta, az LCD-fal segít a látogatóknak összeállítani a kiállításban bejárandó útvonalat, de utólag is érdemes felkeresni a QR-kódok segítségével okostelefonra is letölthető rengeteg plusz információ kedvéért.

    Baán László egyebek mellett elmondta, hogy Munkácsy Mihály Poros út című, az Értéktár program keretében nemrég megvásárolt festményét jelenleg restaurálják, rövidesen azonban a Szépművészeti látogatói is találkozhatnak a mesterművel az állandó kiállításban.

 

  2019.01.22.

A bejegyzés trackback címe:

https://cs-press.blog.hu/api/trackback/id/tr2114582562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása