BUDAPEST: TÜNTETÉS A TUDOMÁNY ÉS AZ OKTATÁS SZABADSÁGÁÉRT
2018. november 24. írta: CSITÁRI JÁNOS

BUDAPEST: TÜNTETÉS A TUDOMÁNY ÉS AZ OKTATÁS SZABADSÁGÁÉRT

 

Tüntetés a tudomány és az oktatás szabadságáért elnevezésű szombat délutáni demonstráció résztvevői Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren. 

    A szervezők felszólították a kormányt, hogy írja alá a szerződést a Közép-Európai Egyetem (CEU) Budapesten maradásáról, szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát, valamint biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőségeket.

    Tamás Gáspár Miklós filozófus, a CEU oktatója szerint Magyarország szégyene az egyetem elkergetése, a társadalmi nemek szak megszüntetése és az, hogy diákokat tanáraik feljelentésére hív fel a "szélsőjobboldali szennysajtó".

    Kövér-Van Til Ágnes, az ELTE társadalmi nemek tanulmányának programvezetője azt mondta, a felsőoktatás nemcsak az elit és az értelmiség ügye, hanem az egész országé.

    Amikor a tömeg eleje a Kossuth térre ért, a vége a Vigyázó Ferenc utca és az Akadémia utca sarkánál volt. A résztvevőknél magyar és európai uniós zászlókat, valamint olyan táblákat lehetett látni, mint "Egyetemet elűzni az fasizmus!" és "Miért féltek az oktatástól?". Többen azt skandálták, hogy "Szolidaritás! ", "Nem hagyjuk! ", "Szabad ország, szabad egyetem!".

    A szervezők bejelentették, hogy a Kossuth téren maradnak december 1-jéig, amíg a kormánynak alá kellene írnia a CEU maradásáról szóló egyezményt. A téren előadásokat, órákat és beszélgetéseket tartanak.

 

  2018.11.24.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cs-press.blog.hu/api/trackback/id/tr214391200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása